DZIÊKUJEMY ZA POMOC I WSPARCIE

ZESPO£U SZKÓ£ ZAWODOWYCH
Z SIEDZIB¡ W RAWICZU

Szkoła bez dzwonków.

W sobotę, dnia 16.05.2009 r. o godzinie 9:00 odbyły się inaugurujące zajęcia związane z projektem "Wirtualne przedsiębiorstwo agroturystyczne" współfinansowane przez Europejski Fundusz Społeczny. Uczestnikami zajęć byli uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu, którzy zgłosili dobrowolnie chęć uczestniczenie w zajęciach. Ochotnicy rozpoczęli pracę nad tworzeniem wirtualnego przedsiębiorstwa agroturystycznego, zdobywając nowe umiejętności i wiedzę. Zajęcia odbywały się w sali komputerowej, kuchni oraz klasach. Uczniowie zostali podzieleni na trzy grupy, które wspólnie wykonywały powierzone im zadania. Jednym z zadań było przetapianie słoniny w smalec na zajęciach w kuchni, które prowadziła Pani profesor Renata Uźniak. Ubrani w fartuchy i pełni zapału do pracy uczniowie wytrwale mieszali smalec w garnkach. Na tych zajęciach dowiedzieli się również wielu ciekawych rzeczy o tradycyjnej kuchni polskiej, ciekawostkami było wiele dań, które dawniej przygotowywały kobiety w swoich domach. Jedną z takich potraw była zupa "Nic", której składnikami jest mleko i jajka, okazała się być wykwintnym daniem. Na zajęciach w sali komputerowej prowadzonych przez Panią profesor Marlenę Nawrocką, uczniowie przygotowywali projekt wyglądu własnej strony internetowej, na której mają znaleźć się informacje o przedsiębiorstwie. Zajęcia były bardzo ciekawe, pozwoliły nam rozwinąć wyobraźnie. Zaplanowaliśmy wzór prosperowania przedsiębiorstwa. Odbyły się również zajęcia prowadzone przez Panią Annę Funkę-Leciejewską, których celem było rozwijanie pewności siebie i przygotowanie do roli przedsiębiorców. O godzinie 11:30 spotkaliśmy się wszyscy na wspólnym obiedzie. Czas mijał strasznie szybko. Zajęcia zakończyły się o godzinie 14:00. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z odbytych zajęć, nie tylko z powodu braku dzwonków "wołających" na lekcje, lub braku stresu związanego z ocenianiem, a z możliwości zdobywania nowych doświadczeń. Sobotnie zajęcia spędzone w murach szkoły były bardzo interesującym doświadczeniem, zwłaszcza w tak ciekawych okolicznościach.

Mogą żałować wszyscy, którzy nie zgłosili się do projektu.
Uczestnicy minionych zajęć już nie mogą doczekać się kolejnych.

autor: Marta Dziubalska, Marika Magnus

2009-05-22

Fundacja jest na li¶cie organizacji uprawnionych do otrzymywania odpisów 1% za rok 2011