DZIÊKUJEMY ZA POMOC I WSPARCIE

ZESPO£U SZKÓ£ ZAWODOWYCH
Z SIEDZIB¡ W RAWICZU

Ostatnie zajęcia przed wakacjami

Już po raz kolejny tzn. 30 maja br., spotkaliśmy się na sobotnich zajęciach dotyczących programu "Wirtualne gospodarstwo agroturystyczne", które prowadziły Panie Aleksandra Ciąder-Hajnce, Alicja Stachowska oraz Pani Anna Funka-Leciejewska.
Żyjemy w społeczeństwie w którym nasze zachowanie jest odpowiednio oceniane, dlatego zachowywanie się zgodnie z regułami dobrego wychowania zjednuje sympatie, szacunek jak i również obowiązuje każdego kulturalnego człowieka. Zadaniem Pani Ciąder-Hajnce było zapoznanie uczniów z zasadami savoir-vivre, m. in. jak postępować w kontaktach międzyludzkich, jak powinien wyglądać nasz ubiór, reguły dotyczące umiejętności prowadzenia rozmowy, uprzejmość, higiena, czystość, itp. Wykład ten nie był tylko teoretyczny, ponieważ przy omawianiu dwójka młodych uczniów prezentowała daną regułę. Można przyznać, że nie zawsze stosowaliśmy te zasady, ale dzięki tym zajęciom postaramy się wdrożyć zasady dobrego wychowania w codzienne życie.

Grupa Pani Stachowskiej dowiedziała się jak wybrać logo wirtualnie utworzonego gospodarstwa agroturystycznego, na które w dużym znaczeniu wpływa symbolika barw. Każdy zapoznał się z przykładowymi logami przedsiębiorstw istniejących na terenie naszego kraju. Uczniowie zauważyli, że w logo znajduje się do trzech kolorów, z których każdy posiada inne znaczenie. Trzeba trafnie dobrać kolory, żeby przyciągnąć spojrzenia ludzi. Zadaniem uczniów było wykonanie szkicu loga wirtualnie powstającego gospodarstwa agroturystycznego, przy dobraniu odpowiednich kolorów. Starali się również nadać nazwę dla gospodarstwa. Musieli w tym rozwinąć swoją wyobraźnię.

Na zajęciach u Pani Funki-Leciejewskiej grupa zajęła się komunikacją interpersonalną (werbalną i niewerbalną). Jednym z ćwiczeń było zinterpretowanie sygnałów niewerbalnych, np.: energiczny, wyprostowany chód - zdaniem jednego z uczniów - oznacza pewność siebie, a głowa oparta na ręce, oczy spuszczone – znudzenie, zmęczenie. Innym z przygotowanych ćwiczeń było rozpoznanie wyrazów twarzy do określonych uczuć. Uczniowie zapoznali się z technikami dobrego przekazywania. Następnie każdy z uczestników zajęć napisał, a potem zaprezentował wstępną rozmowę jaką przeprowadziłby z gościem w gospodarstwie agroturystycznym.
Uczniowie po raz kolejny bardzo miło spędzili czas w szkolnych murach, bez sygnałów dzwonków. Teraz już wszyscy z niecierpliwością czekają na wspólny wyjazd do gospodarstwa agroturystycznego do Pakosławia. Do zobaczenia na kolejnych zajęciach we wrześniu.

Autor: Ewa Pypla

2009-06-05

Fundacja jest na li¶cie organizacji uprawnionych do otrzymywania odpisów 1% za rok 2011